Як папуасам сконструювати Боїнг та про різницю між геями та підарасами — у викладі Тетяни Монтян

0 540

В суботу під егідою КвірХоум Київ та за ініціативою Гей-альянсу Україна відбулися "дружні посиденьки" з лідеркою партії "Спільна дія", адвокаткою, суспільною та політичною діячкою Тетяною Монтян. Під час нещодавніх виборів до Верховної Ради Монтян набрала майже 20 відсотків голосів. В парламент не потрапила, але цифра, як-то кажуть, наочно демонструє зростання популярності її самої та її ідей.

Щодо ідей Монтян, то багато хто вважає її скандалісткою та маргіналкою, інші, навпаки, називають розумною та адекватною. І те, й інше — тому, що Монтян має власну думку та не соромиться висловлювати її у доволі жвавій, розмовній манері. А також, за її власними словами, "жене на наш святий Майдан", вважаючи, що його наслідками стала повна руйнація країни. При цьому вона — чи не єдина представниця українського політикуму, що відкрито висловлюється на підтримку ЛГБТ та за легалізацію одностатевих партнерств.  

Це був невеличкий вступ. А далі — пряма мова. Щось на кшталт стінограми бесіди, яка загалом тривала дві години і була принаймні цікавою — не дивлячись на те, що присутні не завжди в Тетяною погоджувалися. Але це була корисна розмова і певний досвід. Тому власних оцінок її думкам ми давати не станемо: читайте, аналізуйте та робіть висновки самі. 

ПРО МАЙДАН ТА ЙОГО НАСЛІДКИ ДЛЯ ДЕРЖАВИ, ПРО ВІДСУТНІСТЬ РЕФОРМ ТА НАПРЯМОК ПОДАЛЬШОГО РУХУ УКРАЇНИ

А що, хіба не видно, що відбувається, й які результати Майдану? Ще у когось є якісь сумніви? Я з першого дня висловлювалася та на пальцях пояснювала, чому буде саме так, як воно сталося, і ніяких сумнівів в мене з цього приводу не було. Вчора як раз був апофеоз в черговий раз: настучали менти боляче в табло тим, хто хотів там попиляти паркан [у Києві декілька десятків активістів намагалися знести паркан біля будівлі адміністрації Президента]. Малоліток судили без адвокатів, без представників. Тобто, як писали в камєнтах, це клони Януковича прорвалися на роботу в Печерську ментівку. Я ж з першого дня пояснювала, чому по-іншому бути не може, але що я зроблю, якщо люди не вірять? Я можу пояснити, але не можу змусити людей вірити. Якщо комусь не вистачило 2005 року, то серіал "Любі друзі-2" до ваших послуг. Знову на екранах країни. 

ПРО ТЕ, ЩО З ЦИМ ВСІМ РОБИТИ

Як це "що робити?" Це питання на рівні "як папуасам сконструювати Боїнг". Папуаси можуть сконструювати Боїнг, без проблем. Якщо папуасів ретельно відбирати, тих з них, хто здатен змалечку до технічних дисциплін, довго та нудно їх вчити у відповідних школах, потім — в технічних вузах, потім — відправити на практику на якесь авіапідприємство. І вони,безумовно, сконструюють ще щось краще ніж Боїнг. Але проблема в тому, що нікому не потрібно шукати по закинутих селах тих маленьких папуасів і чомусь їх вчити. Ось так саме і нас [українців] ніхто  не хоче нічому вчити, тому що — а навіщо конкуренцію створювати на світовому ринку? Там достатньо  вже просунутої публіки, і ще якимись українцями себе розбавляти, створювати собі зайву конкуренцію? З якого переляку? Але, з іншого боку, будь-яка папуаська дитина може вирватися зі свого села, як колись Ломоносов на обозі приїхав в Москву, і навчитись чомусь. В інтернеті вся інформація є. Особливо суспільствознавство. Не треба ніяких біномів Ньютона. 

ПРО ТЕ, КОЛИ ВІДБУДУТЬСЯ ЗМІНИ

Швидко тут не буває, соррі. Якщо ви важите 130 кілограмів, а хочете важити 70, навіть якщо ви підете в повне голодування, ви не зможете скинути в  перший тиждень більш ніж по кілограму на добу, а потім по 300 грамів на день. Тому що навіть якщо ви дружина олігарха, и він не шкодує на вас грошей, ви не зможете народити наступного ранку після зачаття. Вам знадобиться рівно 9 місяців — як і будь-якій папуасці з "брєвенчатой хіжини". От не буде  швидше, хоч ви помріть. Неможливо стрибнути з первісного ладу  відразу в хай-тек. 

ПРО ТЕ, ЯК УВЕСЬ ЦЕЙ ЧАС ЖИТИМЕ КРАЇНА

Я не знаю. Поступово. Потихесеньку на своєму місці щось треба покращувати. А більше ніяк. З цими , що зараз [при владі], треба тільки почекати, поки вони самі навернуться, коли все суспільство переконається, що ніяких реформ вони ніколи в житті не мали навіть на думці. Вони ж не працюють, вони ж тільки крадуть. Як ви їх заставите працювати? Ось спробували паркан спиляти — отримали  в таблоїд, в кращих традиціях Януковича. Навіщо було кидати булижниками й коктейлями в безневинних ВВ-шників, яких туди, 18-річних пацанів, виставили? І нічого! Ті, хто в них кидав, — це герої, а ті, хто пиляють паркан, це, виявляється, вороги народу. 

ПРО НИНІШНЮ ВЛАДУ

Які ви — така й влада. Ви відкинули крану на 100 років назад, отож починаймо знову. Наша пісня гарна й нова. Вчитись народ не хоче. Народ хоче все, відразу й негайно. Щоб знання залетіли в голову самі — як вареники в рот Пацюку. Так не буває. Держава зруйнована в нуль. Все, що навіть залишалось, повністю зруйновано. Люди вважали, що оцей інституційний жах, що в нас є, і повну руйнацію будь-якої державності можна перестрибнути, просто покидавши булижники та коктейлі. А з'ясувалося, що вийде тільки гірше — яка досада! Що такі речі не робляться на революціях. 

ПРО ТЕ, ЩО НАСПРАВДІ УКРАЇНА НЕ ПОТРІБНА ЗАХОДУ

Захід робить обличчя: "Ай-ай-ай, ми ж допомогли цим клятим хохляцьким папуасам, а вони самі гроші вкрали і нічого не зробили". Якщо б вони, тримаючи за інтимні місця  всі наші елітки, змусили робити хоч якісь реформи — реформи давно вже були б зроблені. Їм же нічого не завадило зробити так само з Албанією та за Грузією. Тільки Грузію вони чомусь кинули на півдорозі. А з Албанією продовжують панькатися, тому що їм нафіг не потрібні натовпи албанців, як ломляться через Адріатику на плотиках. Тому вони зробили все, щоб хоча б частина албанців залишалася на батьківщині і розвивала свою країну. Грузію вони кинули на півдорозі — не знаю, чому, може, якась домовленість з Росією. А у нас навіть взагалі нічого не починали робити. Навпаки, нас зруйнували до повного тотала. Недарма ж Нуланд бігала з пєчєньками й МакКейн віщав зі сцени [Вікторія Нуланд — офіційний представник Держдепартаменту США, Джон МакКейн — сенатор США, республіканець]. Я вважаю, що нас використовують як шматок тухлого м'яса для Путіна. І ніяких інших пояснень дивних дій Заходу я не бачу. Вони ж прекрасно знають, хто такий Сєня [Арсеній Яценюк], вони ж прекрасно знають, хто такий Пєтя [Петро Порошенко]. У них ніяких сумнівів щодо їх менеджерських талантів та державницьких позицій нашого поточного вищого керівництва немає. Вони ж не маленькі діти. 

ПРО МЕНЕДЖЕРСЬКІ ЗБІДНОСТІ ЧИНОВНИКА ТА ЙОГО СЕКСУАЛЬНУ ОРІЄНТАЦІЮ 

Мене абсолютно не хвилює, яка у нашого голови УСББ сексуальна орієнтація, як він ставиться до НАТО, на якій мові він розмовляє, які в нього геополітичні погляди. Мені на це повинно бути глибоко наплювати, тому що нас цікавлять абсолютно приземлені питання: як він буде управляти нашим спільним майном. Але коли наші люди обирають депутатів міських рад, і тим більше — ВР — що цікавить наших людей? Звісно ж сексуальна орієнтація! Немає ж більш важливого питання, чи не гей бува кандидат! Це ж дуже сильно впливає на його менеджерські якості! Подивіться, що обговорюють люди, коли вони обговорюють кандидатів в депутати! Хіба це не через те, що люди не усвідомлюють, кого вони обирають і навіщо? Ось так і живемо. І коли їм намагаєшся пояснити, що яка вам різниця, на якій мові розмовляє менеджер, який управляє вашим майном, яка вам різниця, яку він слухає музику, які у нього якісь-там погляди? Перші питання, які мають хвилювати — що ця людина думає про поточний алгоритм розподілу суспільних благ, і як він хоче їх поміняти на більш притомні і справедливі. Ні, людей замість цього питають казна про що. 

ПРО МОЖЛИВІСТЬ СПІВПРАЦЮВАТИ З ПРЕЗИДЕНТОМ ТА ЙОГО КОМАНДОЮ

Я не бачу ніяких шансів співпрацювати з Порошенком. І з Яценюком не бачу шансів співпрацювати. Думаю, що довго вони не протягнуть. Якщо народу мало, що вони вже завалили повністю банкову систему, хай трішки ще почекають. Депутат Полочанінов [Володимир Полочанінов, ВО "Батьківщина"] написав в деталях, як він судився з Нацбанком, вимагаючи інформацію, хто ж отримав шалені кошти на рефінансування. Суд відмовив йому в наданні цієї інформації. Це — як раз та сама "відкритість та прозорість державної влади", про яку нам волали Арсеній Петрович та Петро Олексійович під час передвиборної кампанії. Тобто, населення України як співвласники державного майна, в тому числі — грошових активів і золотого запасу, — виявляється, не має права знати, куди ж ці наші генії державного менеджменту діли ці гроші. Як з ними працювати, скажіть мені будь-ласка? 

ПРО РІЗНИЦЮ МІЖ "ГЕЯМИ" ТА "ПІДАРАСАМИ"

Якщо ви загуглітє, що більше за все цікавить людей [відносно кандидатів в депутати], то на жаль це — сексуальна орієнтація. Я можу обізвати "підарасами", але завжди напишу, що не треба плутати з геями. Тому що одне — це сексуальна орієнтація, а інше — стан душі. Я нічого не маю проти сексуальної орієнтації [лідера Радикальної партії Олега] Ляшка чи [журналіста Віталія] Портнікова. Я маю дуже багато проти їхнього загального мудізму та інших негативних якостей, які ніяким чином не пов'язані з їхньою сексуальною орієнтацією. Мені глибоко плювати, з ким вони, як і де. Але те, що робить Ляшко, їздячи по вухах наївному електорату, і те, що робить Портніков, то це, по-моєму, суцільне неподобство — незалежно від того, з ким вони сплять. 

ПРО ТЕ, КОЛИ ГОМОФОБІЯ В УКРАЇНІ ПЕРЕСТАНЕ БУТИ СУЦІЛЬНОЮ ПРОБЛЕМОЮ

В нашій країні питання сексуальної орієнтації неможна вивести за межі негативного контексту. В нас занадто гомофобна країна. Тут нічого не зробиш. Можу сказати, що поколінню моїх дітей глибоко плювати на ці питання. Серед мого покоління ще валом людей, негативно налаштованих. А от моїм дітям вже взагалі на це плювати — от їм буде 18 років. Та вони чхати хотіли! Є навіть відкриті геї-боксери підлітки — і небо на землю не падає. Всім плювати, з ким вони і як, вже в поколінні 17-18-річних, так що усе попереду. Мені ніколи на думку не спадало, що когось можна гнобити за те, що він якось не так використовує свої статеві органи. Кого це повинно хвилювати, крім самого використовувача і його партнерів? З мене стебуться колеги, що ти [як адвокат] це робиш з корисних спонукань, тому що коли розводяться звичайні гетеросексуали, вони біжать до адвокатів — розлучення, розподіл майна… А геї й лесбійки розбіглися, чумаданчик взяли — і звалили. Хай страждають як усі інші люди — бігають до адвокатів і платять гроші. 

ПРО АКТОРІВ-ГЕТЕРОСЕКСУАЛІВ НА БЕРЛІНСЬКОМУ ПРАЙДІ, ЩО "КОСЯТЬ ПІД ГЕЇВ"

Мені розповідали мужики з мерії Берліну, де, як ви знаєте, проходить шикарний гей-парад. Кажуть: ти що, думаєш, там у більшості геї на цьому параді? Свят-свят-свят, це — актори, які косять під найбрутальніших геїв. За бабло. Тому що вони тупо приносять бабло в казну Берліна. І тому, коли усе це показують — ой, який же ж там відбувається жах! — я просто регочу. Тому що цей "жах" якраз і демонструється проплаченими акторами, цілком гетеросексуалами, для того, щоб ви написали "який жах" і тим самим спонукали туристів приїхати на цей "жах" подивитись та залишити грошики в казні Берліна. Що не зрозуміло? Тому що звичайні геї навряд чи собі підуть коїти те неподобство, яке там відбувається на тому гей-параді. Вони в більшості своїй абсолютно звичайні люди, живуть звичайним життям, і для них випертися в такому вигляді на люди — це такий самий абсурд, як і для гетеросексуалів. Це те, що мені сказали мужики з мерії Берліну. Що в більшості ці "найогидніші" прояви, які всіх обурюють на гей-парадах, — це звичайні собі актори, цілком гетеросексуальні. 

ПРО ЛЕГАЛІЗАЦІЮ ПАРТНЕРСТВ ДЛЯ ОДНОСТАТЕВИХ ПАР, В ТОМУ ЧИСЛІ Й ТИХ, ЩО НЕ МАЮТЬ СЕКСУАЛЬНИХ СТОСУНКІВ

Яка вам різниця, хто там з ким спить! Можна подумати, що зробити гей-весілля зараз хтось комусь забороняє! Пішли собі в бар "Голубая устріца", начепили дві фати чи два смокінга, влаштували собі будь-яке весілля, побухали з братами по разуму — кого це хвилює? Питання в тому, що люди не можуть оформити офіційно свої стосунки! А влаштувати собі п'янку ніхто нікому не забороняє і зараз. Треба внести зміни до Цивільного кодексу. Всі питання — до Мінюсту. Он, Порошенко заявив, що він тільки "за", але я законопроектів не бачу, щоб вони внесли. Я їм готова віддати свої — мені не шкода, я давно написала. Але це нікому не потрібно. Вони всі бояться, що суспільство буде збурене. Тому що до суспільства не доходить, що справа не в сексі. Що може, прикладом, бути парочка сиріт в дітбудинку, в яких койки поруч стояли, і в них немає в цьому світі нікого, крім одне одного. Вони — друзі. Вони можуть собі 1500 разів жити з іншими жінками і навіть бути у шлюбі, але їм хочеться мати братів. І вони хотіли б собі укласти договір та прирівняти своє некровне рідство до кровного. Все! А з ким хто при цьому спатиме — це взагалі не має ніякого значення! Те ж саме стосується парочки старушок, які нікому не потрібні, а родичі тільки й мріють, щоб вони здохли швидше, і за ними успадкувати. Вони в одній квартирі живуть, іншу — здають. Чому вони не можуть укласти партнерський договір, щоб потім жадібні родичі не викинули ту з них, хто переживе, кудись на помийку? Саме в цьому і справа, що людям треба дати можливість прирівнювати свої стосунки до стосунків кровних родичів, якщо вони кровними родичами не є. Всиновлення є, шлюб є, чому б не зробити партнерські договори, як це робиться в усіх цивілізованих країнах світу? Ні, у нас все завжди зводиться до сексу, ніби хтось комусь заважає займатись сексом. Людям заважає відсутність права спадкувати одне за одним, якщо не по заповіту, а по закону, тому що можна й не встигнути заповіт написати. Що люди не можуть потрапити у в'язницю один до одного як родичі. Не можуть потрапити в лікарню. Вони не можуть багато чого іншого. І саме цього прагнуть, а зовсім не можливості необмежено трахатись. 

ПРО ГЕЇВ ТА ЛЕСБІЙОК У СКЛАДІ ПОЛІТИЧНИХ РУХІВ ТА ПАРТІЙ 

Я думаю, що серед радикалів такий саме відсоток гомосексуалістів і лесбійок, як і в будь-якому іншому прошарку суспільства. Партія "Свобода" це як раз продемонструвала зі страшною силою, оскільки їх ловили на всіляких походеньках з хлопчиками-дівчатками — і небо на землю не впало. Це [гомофобія] поки що ними використовується для піару. При цьому орієнтація може бути у тих, хто за це ратує, будь-яка, в тому числі й зовсім нетрадиційна. Що ж стосується Арсенія Петровича [Яценюка], то перший раз я відстібала його саме за те, коли він заявив, що "гомосексуальні стосунки є неприродними". А ти їх пробував? Природний ти наш! Або пробував, а тепер брешеш? Ти — медик? Розкажи про свій досвід, що там неприродного. Якщо пробував і вважаєш неприродним — розкажи, чому саме. Якщо не пробував — звідки ти про це можеш знати? Так всі на мене наїхали: ай-ай-ай, як ти смієш наїжджати на нашого демократичного Кролика! А коли він несе таку ахінєю, що з ним ще робити? 

ПРО ПРАВОЗАХИСНИЙ МАРШ РІВНОСТІ 

Я, чесно кажучи, не бачу особливого сенсу [влаштовувати гей-паради], тому що це — комерційний захід [Пояснення: питання про Марш рівності, цілком правозахисну акцію, пані Монтян спершу сприйняла як питання про гей-парад на кшталт європейських]. Поки в нашій країні — веселі пацани з усілякої там партії "Сволота" ["Свобода"] та інші радикальні маргінали, які саме на цьому піаряться, — то нащо нариватися? Є значно дошкульніші способи вимагати від влади дотримання своїх прав. Зовсім не треба виходити в якомусь там вигляді й веселкових кольорах, достатньо вийти в звичайному вигляді й вимагати звичайних прав. До цього спокійно приєднаються і гетеросексуали. 

ПРО ТЕ, КОЛИ Ж ДО ЦЬОГО "СПОКІЙНО ПРИЄДНАЮТЬСЯ ГЕТЕРОСЕКСУАЛИ"

Для того, щоб виходити на такі марші, треба або мати суспільну підтримку, коли стане маргінальним і огидним розганяти людей лише за те, що вони вийшли чогось вимагати, або мати достатній силовий блок, щоб була охорона від всіх цих сволотовців та іншої наволочі. Зараз підросте покоління таких як мої діти і, я думаю, все може змінитись. Як тільки відійде покоління, яке має щось проти і хизується своєю нетолерантністю, то все зміниться. Ми тільки на початку цього шляху. Ми потрапили у таку собі "пєрєсмєнку". Ще живі-здорові люди, які пам'ятають кримінальну відповідальність за мужолозтво, але вже виросли діти, які навіть не знають, хто такий дєдушка Лєнін — він для них нічим не відрізняється від царя Навуходоносора. "Мама, а ти динозаврів пам'ятаєш?" Підбурюють ті, які на цьому піаряться. Ну а на чому їм піаритися? На майнових правах? Вони й слів таких не знають. Тому вони піаряться на чомусь смаженому. 

ПРО ТЕ, ЧОМУ НЕ ПРАЦЮВАТИМУТЬ ЗАКОНИ ПРО РОЗДМУХУВАННЯ НЕНАВИСТІ 

Законопроекти про роздмухування ворожнечі будуть працювати тоді, коли це буде вважатися огидним. А якщо у нас в країні скрізь квітне гомофобія, то ви всіх не пересаджаєте. Це таке саме безглуздя, як підкуп виборців. Ну, давайте, пів-Дарниці посадіть, а також всіх, хто взяв від Лесіка Довгого продуктові пайки [Олесь Довгій, депутат Київради та її секретар у 2006-2011]. Це працює тільки тоді, коли порушення є одиничним чи принаймні не дуже розповсюдженим. Якщо порушення є масовим, криміналізувати це абсурдно. 

ПРО ТЕ, ЧИ Є В НЕЇ ПОБОЮВАННЯ СТОСОВНО ВЛАСНОЇ ПІДТРИМКИ ЛГБТ-СПІЛЬНОТИ

Ні, побоювань немає, ніяким чином. Ті, хто з цього приводу сильно переймаються, — вони просто проголосують за інших. Я вважаю, що нормальна людина не може перейматися такими питаннями всерйоз. Я пам'ятаю, як зціпилася з Кухарчуком цим скаженим на якійсь передачі, так поки я з ним лаялася, люди надіслали мені смс: "Важнєє нєту дєла в Радє, чєм підараси на парадє" [Руслан Кухарчук — лідер та активіст суспільного руху "Любов проти гомосексуалізму"]. Вашу мать, займіться чимось корисним! Спробуйте потрапити на передачу, в якій мова буде не про геїв, а про майнові права! Ні, таких передач у нас не знімають. Тільки Кухарчук, тільки хардкор! Тільки ця чокнута Григорович [Лілія Григорович, екс-депутатка ВР, одна з авторок законопроекту про "заборону пропаганди гомосексуалізму"]. І що тут скажеш? Так, може, вже поговоримо не про "любімий лунний трактор", а про щось корисне? Ні, тільки геї! Ось це — дивляться. 

І, НАРЕШТІ, ПО НЕГАТИВНІ ВИСЛОВИ НА СВОЮ АДРЕСУ

Якщо б я звертала увагу на те, що про мене говорять та пишуть, я б давно потрапила в дурку. Але, на щастя, повз мене це пролітає як білий шум.

Автор: Софа Хадашот

Комментарии
Loading...